• Skip to main content
  • FX Product information
  • About Nordea Corporate
  • Research
  • Log in
Terms of use
Disclaimer
Cookies
Accessibility
Privacy Policy
MiFID II and SI Quotes
Corporate Netbank
© 2025 Nordea
Sep 20, 2022, 04:18

Morgonrapport: Räntebesked från Riksbanken

Marketing communication

Morgonrapport Sverige

• Riksbanken förväntas höja styrräntan med 75 räntepunkter kl 09.30

Nyheter

• Kina: PBOC behöll som väntat sina styrräntor oförändrade.

• Japan: Konsumentinflationen i augusti var 3,0% y/y (väntat 2,9%).

• Australien: Landets centralbank uttryckte i protokollet från det senaste räntemötet att man ansåg att styrräntan närmade sig ”normala” nivåer och att man avsåg att fortsätta höja räntan de kommande månaderna i steg om 25 eller 50 räntepunkter.

x

Inför dagen och veckan

Riksbanken lämnar räntebesked. Vi (och många andra) räknar med en höjning på 75 räntepunkter till 1,50 procent – även om en större höjning inte kan uteslutas. Riksbanken lär också lyfta räntebanan och indikera en högre slutpunkt än tidigare samt avsluta återinvesteringarna från och med fjärde kvartalet.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan har sedan svensk stängning inte rört sig nämnvärt utan ligger kvar strax under 3,50%. S&P500 steg under gårdagen och uppgången fortsatte i Asien under natten där börserna är upp i genomsnitt några tiondelar. Aktievolatilitetsindex fortsätter att ligga kvar på anmärkningsvärt låga nivåer. Inga tydliga drivkrafter i en mestadels lugn marknad som utanför Sveriges gränser mest väntar på räntebeskedet från Fed i morgon.

För svenska räntor och kronan står givetvis Riksbankens räntebesked klockan 09.30 i fokus. Marknaden prissätter både 75 och 100 punkters höjning med 50 procents sannolikhet. Ett mjukare besked än väntat bör givetvis initialt få korta svenska räntor att falla och kronan att försvagas, men lättnaden kan visa sig kortvarig. Riksbanken, liksom andra centralbanker, jagar inflationen och avgör inte själva kraften och hastigheten i åtstramningen, utan det gör den underliggande, nu pågående inflationsutvecklingen. Lägre marknadsräntor idag kan därför betyda behov av högre räntor i en nära framtid. Kronans känslighet mot dagens besked är också oklar. Visserligen borde kronan stärkas på ett stramt besked, men stora räntehöjningar skapar också risker bostadsmarknaden vilket kan hålla kronan svag. Vidare tycks kronan också den senaste tiden styras främst av global risk-aversion kopplad till börsutvecklingen som har mer med Fed än med Riksbanken att göra.

x

Dagens graf: Riksbanken släpar än så länge efter andra centralbanker i höjningscykeln

x

Det senaste från Nordea Research

  • Inför Riksbanken: Risk för monsterhöjning
  • Major forecasts: Hawkish ECB will not save the EUR
  • Nordea Economic Outlook: Feeling the squeeze
  • Bostadsmarknad: Brantare fall
  • Måndagsmakro
Read article disclaimer

Morgonrapport Sverige

Nyheter det senaste dygnet och kommentarer på dagens viktiga händelser och statistik
Dagligen

NEXT ARTICLE

Nordeas Boränteprognos: Dörren på glänt för en sänkning

More from the International edition

Nordic Economies
Surprisingly high inflation in Denmark
In June Danish consumer prices increased to 1.9%, higher than both consensus and our forecast (1,7%). Also core inflation increased to 1,9% - the highest level since the start of 2024.
Jan Størup Nielsen
10 Jul
Jan Størup Nielsen
Major Economies
ECB Watch: On hold for now
The ECB monetary policy account suggests that the bar for further policy moves has risen and the central bank is on hold for now. Our baseline does not include any further rate moves, though risks remain tilted towards a further rate cut.
Jan von Gerich
3 Jul
Jan von Gerich
30 Jun, 10:27

Nordeas Boränteprognos: Dörren på glänt för en sänkning

Marketing communication

Boränteprognos

Article by Annika Winsth

Riksbanken sänkte som väntat styrräntan till 2 procent och håller dörren öppen för ytterligare en sänkning vid behov. Konjunkturen och arbetsmarknaden är svag. Räntor med längre löptider stiger något i takt med återhämtningen.

Svensk BNP reviderades nyligen ned för flera år tillbaka i tiden samtidigt som konjunkturstatistik över nuläget och arbetsmarknaden är svag. Hushållen är fortsatt mycket pessimistiska, även om stämningsläget är marginellt bättre i de senaste utfallen. Till det ska läggas att sällanköpshandeln föll tillbaka mycket kraftigt i maj efter tre månader i rad av påtagligt högre köp. Maj utfallet var så svagt att det är svårt att förstå och risken är att det får bägaren att rinna över för Riksbanken. Sannolikheten för att Riksbanken sänker redan vid nästa möte är dock relativt liten enligt Riksbankens egen räntebana.

Nordeas bedömning är fortsatt en gradvis återhämtning av ekonomin. Rensar vi konsumtionen från energi och livsmedel är efterfrågan inte längre negativ, utan tydligt positiv. Det är rimligt att göra då inledningen på året var varm, vilket gjorde att energikonsumtionen hölls nere. Det är bra för hushållen som då får pengar över till annan konsumtion. Till det ska läggas att styrräntan har halverats sedan toppen samtidigt som det finns ett uppdämt konsumtionsbehov efter flera år av svag efterfrågan. Reallönerna är dessutom positiva och hushållen har amorterat ned sina skulder samtidigt som sparandet är historiskt högt.

Inflationen ligger fortsatt över målet och förväntas göra det stora delar av innevarande år. Riksbanken tycks dock inte vara nämnvärt bekymrade då de räknar med att inflationen faller tillbaka mot slutet av året. Det är även Nordeas bedömning. Läget är dock mycket osäkert då vi ännu inte vet effekterna av tullar, stigande fraktpriser och ett oljepris som har gungat rejält i kölvattnet av krig och oroshärdar.

Skillnaden mellan en rörlig bolåneränta och en bunden krymper, i synnerhet om Riksbanken sänker styrräntan ytterligare än gång. Valet mellan rörligt och bundet i nuläget är därmed inte givet, utan bör snarare avgöras av preferenser och hushållets övriga situation.

Klicka här för mer information

Read article disclaimer

Boränteprognos

Nordeas prognos för boräntor
Månadsvis