Tänään luvassa
Aamuyöllä julkaistun Japanin kauppataseen jälkeen kuullaan Iso-Britannian työttömyysasteesta toukokuussa. Työttömyyden odotetaan pysyneen vakaana 4,6 prosentissa.
Iltapäivällä julkaistaan jälleen kiinnostavaa jenkkidataa. USA:n Philadelphian teollisuuden luottamuksen odotetaan kohonneen heinäkuun mittauksessa lähemmäs neutraalia nollan lukemaa ja teollisuuden varastojen pysyneen toukokuussa edelliskuukauden tasolla. Kotitalouksien kulutuksesta kertovan kesäkuun vähittäismyyntidatan odotetaan puolestaan kasvaneen 0,3 prosenttia. Keväällä kasvaneen epävarmuuden ja kuluttajien luottamuksen laskun ei siis odoteta näkyvän vielä suuremmin kuluttajien ostokäyttäytymisessä.

Koko viikon kalenteri tästä. Keskuspankkien kokouskalenteri löytyy täältä.
Poimintoja julkaisuistamme:
Huomasitko nämä?
Iso-Britannian kesäkuun inflaatioluvut yllättivät konsensuksen jälleen yläsuuntaan. Kokonaisinflaatio nousi toukokuun 3,4 prosentista 3,6 prosenttiin v/v, kun ruoan hinta lähti taas nousuun. Pohjainflaatiossakin nähtiin hyppy 3,7 prosenttiin, kun polttoaineiden hinta laski huomattavasti viime vuoden kesäkuuta hitaammin. Hintojen nousupaineiden kiristyminen tuo maan heikon taloustilanteen kanssa painivan Englannin keskuspankin hankalaan paikkaan, mutta markkinoilla hinnoitellaan elokuun koronlasku edelleen melko todennäköiseksi.

Eilen julkaistut jenkkien kesäkuun tuottajahinnat osuivat alle odotusten. Tuottajahinnat nousivat vain 2,3 prosenttia vuodentakaisesta (edellinen 2,7 %) ja pysyivät näin ollen edelliskuukauden tasolla. Matalista luvuista huolimatta tullien vaikutus oli huomattavissa tavaroiden hintojen nousuna. Hintojen nousua vetivät alaspäin palveluiden, erityisesti matkailun hinnat. USA:n teollisuustuotanto puolestaan näytti kesäkuussa huomattavasti odotuksia pirteämmältä. Tuotanto kasvoi 0,3 prosenttia edelliskuukaudesta samalla, kun toukokuun lukujakin korjattiin ylöspäin.
Euroopan komissio julkaisi eilen esityksensä EU:n vuosien 2028-2034 uudeksi monivuotiseksi rahoituskehykseksi (MFF). Komission esityksessä unionin budjetti oli nostettu 1200 miljardista eurosta 2000 miljardiin. Budjettiehdotukseen sisältyi muun muassa 100 miljardin rahasto Ukrainan tukemiseen, yhteisvelan ”kriisimekanismi”, uusi vero suuryrityksille sekä yli 400 miljardin euron kilpailukykyrahasto, josta suuri siivu ohjataan puolustukseen. Tästä lähtevät liikkeelle EU-jäsenmaiden ja parlamentin kaksivuotiset neuvottelut lopullisen budjetin muodostamiseksi. Paljon keskustelua ovat herättäneet jo aiemmin erityisesti yhteisvelkakysymys sekä ns. ”EU-verot”, joilla pyritään maksamaan takaisin korona-ajan elvytyspakettia. Esimerkiksi Saksa, Pohjoismaat ja Hollanti ovat puhuneet yhteisvelkaa vastaan.
Markkinoilla nähtiin eilen huomattavia heilahduksia Trumpin suunniteltua mediatietojen mukaan jälleen keskuspankki Fedin pääjohtaja Powellin erottamista. Iltaan mennessä liikehdintä ehti kuitenkin rauhoittua, kun Trump totesi, että Powellin erottaminen oli hyvin epätodennäköistä, vaikka asiasta olikin keskusteltu kongressin republikaaniedustajien kanssa. Presidentti jatkoi kuitenkin samalla viime aikoina tutuksi tullutta Powellin kritisointia siitä, ettei keskuspankki ole laskenut korkotasoa USA:n suuren velkataakan korkokulujen hillitsemiseksi. Toistuvat kommentit aihepiiriin liittyen pitävät yllä epävarmuutta, vaikka keskuspankin pääjohtajan erottaminen tai sen yrittäminen ei kovin todennäköiseltä näytäkään.
Markkinat

Erityisesti lyhyet taalakorot laskivat eilen Trumpin Powell-puheiden takia reippaasti, eikä syöksystä ehditty palautua kokonaan vielä eilisen aikana. Tänään sekä lyhyemmät että pidemmät taalakorot ovat pienessä nousussa. Myös eurokoroissa nähtiin eilen laskua markkinoiden sulatellessa edelleen tullitilannetta ja Yhdysvaltain tuottajahintajulkaisua.
Myös dollarin arvossa nähtiin eilen roima pudotus presidentin puheiden takia, mutta liike alkoi tasaantua jo iltapäivällä USA:n aikaa, kun presidentti kiisti aikovansa erottaa Powellin. Tänään eurotaala on laskenut takaisin noin kurssiin 1,162 ja USDJPY noussut reilusti yli 148 jeniin aamun kesäkuun Japanin kauppalukujen jälkeen. Tullit ovat verottaneet Japanin vientiä kevään ja kesän aikana huomattavasti. Punnan osalta ei nähty suurempaa liikehdintää odotettua korkeammista inflaatioluvuista huolimatta, kun korko-odotuksiin ei tullut merkittäviä muutoksia.
S&P 500 päätti päivän lopulta 0,3 prosenttia plussalle aamun pienen notkahduksen jälkeen, mutta Euroopan Stoxx 600 jäi 0,6 prosenttia miinukselle.
Aasiassa Hongkongin Hang Sengin viime päivien teknologiaosakkeiden vetämä nousu on tasaantunut, kun taas Manner-Kiinan CSI 300 on 0,3 prosenttia plussalla. Topix on puolestaan aamulla puolisen prosenttia plussalla heikoista ulkomaankauppaluvuista huolimatta, ja Australiassa on nähty pirteä pörssipäivä heikon työllisyysdatan nostaessa odotuksia koronleikkauksille.
Öljyn hinnassa ei ole nähty juurikaan dramatiikkaa keskiviikon ja tämän aamun aikana, ja Brent-öljyn hinta liikkuu noin 68,70 dollarissa barrelilta.
Tuoreimmat korko- ja valuuttaennusteemme suurille talouksille ja Pohjoismaille löytyvät täältä.